אושר פטור מחובת הנחה לוועדת חקירה לאסון מירון

    איתי גדסי No Comments on אושר פטור מחובת הנחה לוועדת חקירה לאסון מירון

    הוועדה המסדרת אישרה פטור מחובת הנחה להצעת החוק של יש עתיד להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון | חברי הכנסת החרדים התנגדו: "לא מעוניינים בוועדה בראשות שופט עליון" | פינדרוס וטסלר לנתניהו: "הקם עוד היום ועדת חקירה" | סמוטריץ': "לא סומך על שיקול הדעת של שופטי העליון"

    23:02
    01.05.24
    אבי יעקב No Comments on מקסימום איכות במינימום מחיר: טיולי בין הזמנים זה מקס סטוק

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    הוועדה המסדרת אישרה פטור מחובת הנחה להצעת החוק של יש עתיד להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון. 19 ח"כים תמכו בהצעה ו-13 ח"כים התנגדו. חברי הכנסת החרדים התנגדו להצעה.

    מייד כשיו"ר הוועדה ח"כ אלהרר הכריזה על ההצבעה, חברי כנסת שמזוהים עם גוש הליכוד, יצאו מהדיון ולא השתתפו בהצבעה. הדיון וההצבעה נערכו תוך כדי הפרעות רבות, חילופי דברים ורעש גדול.

    ח"כ יעקב טסלר תקף את יש עתיד: "התנגדות יש עתיד לחוק הפיצויים לנפגעי אסון מירון מוכיחה כי מטרתה היא רק לעשות פוליטיקה. אנו תומכים בהקמת ועדת חקירה מקיפה לבדיקת האסון, אבל מתנגדים בתוקף ששופטי ביהמ"ש העליון, להם אפס רגישות והבנה לציבור החרדי, ומנותקים מהעם, יעמדו בראש ועדת החקירה הממלכתית וימליצו איך לנהל את האתר הקדוש במירון".

    ח"כ יעקב אשר בתגובה להחלטת הוועדה המסדרת: "יש עתיד מתעטפת בצדקנות מעושה כביכול היא דואגת להרוגי אסון מירון. בבריונות דיקטטורית חסמו דיון בהצעות החוק שלנו לוועדת חקירה לאסון מירון ולפיצויים למשפחות ההרוגים שמשוועות לסיוע כלכלי מהיר. השימוש הפוליטי הציני בהרוגי האסון ראוי לכל גינוי, בושה וחרפה".

    יו"ר סיעת מרצ, ח"כ תמר זנדברג, תקפה את חברי הכנסת שהתנגדו להצעה: "מה שקרה בוועדה המסדרת הוא ביזיון שלא נראה כדוגמתו. ההצבעה של גוש נתניהו נגד הצעת החוק היא זלזול בוטה ב-45 ההרוגים, ויריקה בפרצופן של המשפחות. הקמת ועדה חקירה ממלכתית לאסון מירון היא לא עניין של ימין ושמאל – אלא של חיי אדם. אבל מסתבר שבימין מעדיפים לטייח ולהסתיר מאשר למנוע את האסון הבא".

    במפלגות החרדיות מסכימים להקמת וועדה חקירה ממלכתית על כל סמכויותיה, אך חלקם לא מוכנים שהרכבה יקבע על ידי נשיאת בית המשפט העליון. חלק מחברי הכנסת במפלגות החרדיות אומרים כי לא יתכן ששופטי העליון, להם חוסר רגישות בכל הנוגע למגזר החרדי – יעמדו בראשות הוועדה שנוגעת למקום הקדוש ולאירוע חרדי באופיו. גם יו"ר הציונות הדתית, ח"כ בצלאל סמוטריץ' תומך בעמדת חלק מחברי הכנסת החרדים בהתנגדות לוועדה בראשות שופט. מנגד, אנשי יש עתיד וסיעות נוספות בשמאל אומרים כי אסון מירון כולו הוא תוצאה של התנהלות רשלנית המאפיינת את המגזר וכי כל וועדה אחרת, שבראשה לא יעמוד שופט עליון – תהיה וועדת טיוח. בתווך יש את הצעת ח"כ יעקב אשר שלה סמוטריץ' מתנגד.

    ח"כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) מתנגדת אף היא להצעת ח"כ אשר: "הרכב הוועדה שמציע יעקב אשר הוא מגוחך וחסר תועלת אך הרעיון שהוועדה לא תנוהל בידי מערכת המשפט, הוא נכון. ועדה ממלכתית שתיתן עוד כח לשופטים היא טעות. נתמוך בהצעת הוועדה של ח"כ אשר בתנאי שההרכב שלה ישתנה משמעותית כך שתטיל מסקנות אישיות על האשמים באסון הקשה במירון ותוציא מסקנות צופות פני עתיד, עם שיניים, כך שימנעו הישנות אסונות שכאלה".

    יו"ר סיעת יהדות התורה ח"כ יצחק פינדרוס וח"כ יעקב טסלר, פנו לראש הממשלה נתניהו מיד לאחר ההצבעה בוועדה המסדרת, בדרישה להקמת ועדת חקירה ציבורית עוד היום.

    "בהחלטת הגוש הצבענו היום נגד הצעת 'יש עתיד' על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת אסון מירון. הצבעה זו כחלק מגוש הליכוד והמפלגות החרדיות הייתה בניגוד לצו המצפון וללב שותת הדם, נוכח האסון הנורא בו קיפחו את חייהם ארבעים וחמישה קורבנות. שאלות המשפחות השכולות ותהיות הציבור העולות מאליהן, דורשות בדיקה וחקירה, ללא טיוח וללא משוא פנים", כתבו פינדרוס וטסלר.

    חברי הכנסת של יהדות התורה ביקשו מראש הממשלה: "אנא מנע דיונים מיותרים בכנסת והפיכת הקמת הוועדה לכלי ניגוח פוליטי. הבא עוד היום החלטה על הקמת ועדה לפי חוק ועדות חקירה שתבחן את הטעון חקירה ותבדוק את הטעון תיקון, למען הסדרת המקום מבחינה הלכתית, הנדסית ובטיחותית, תוך התייחסות ורגישות לקדושת האתר ולחשיבותו. לצד זאת ולצד שאר פעולות החקירה הנדרשות, צריכה לבוא באופן מידי החלטה ממשלה על לקיחת אחריות ממשלתית על אתר ציון הרשב"י במירון לאלתר".

    במקביל, יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' עדכן כי סיכם עם הליכוד על הקמת וועדת חקירה מוסכמת לבדיקת האסון במירון והסביר את התנגדותו להצעת יש עתיד.

    "נתחיל מהשורה התחתונה: אלחם ככל יכולתי כדי שתוקם וועדת חקירה עם סמכויות של וועדת חקירה ממלכתית לחקירת האסון במירון. וועדת חקירה אמיתית וללא טיוח, שתבחן לעומק את הגורמים לאסון, תבוא חשבון עם האחראים לו – אישית או מערכתית – ותמליץ על הצעדים הנדרשים למניעת הישנות אסונות נוראיים כאלה, במירון ובכלל", כתב סמוטריץ'.

    "זו מחויבות שלנו כלפי שמיא, כדי שבפעם הבאה נוכל לומר שידינו לא שפכו את הדם הזה, וזו אחריות שלנו כלפי משפחות הנספים באסון שדמם זועק אלינו מן האדמה והם זועקים אלינו מקירות ליבם השותת".

    לדברי סמוטריץ': "התרשלות הממשלה מלהקים וועדה כזו עד היום, בחלוף למעלה משלושה שבועות, היא חמורה ומקוממת וגרמה לי לשקול לתמוך היום בהצעת החוק של 'יש עתיד' להקמת וועדת חקירה ממלכתית. אז מדוע החלטנו להתנגד לה בסוף? כי בחוק של יד עתיד בראשות הוועדה יעמוד שופט ומי שתמנה אותו ואת יתר חברי הוועדה היא נשיאת בית המשפט העליון, ומה לעשות שאין לי אמון במערכת המשפט ואני לא מוכן לחזק אותה ולתת לה סמכויות לנהל כאן עוד ועוד תחומי חיים".

    "אני לא סומך על שיקול הדעת של המערכת הזו, על יושרתה, על מיקצועיותה, ועל ערכיה. אני לא מוכן ששופט פרוגרסיבי יקבע פתאום שאסור לקיים אירועים במירון תוך הפרדה בין גברים לנשים, ועוד ועוד", הוסיף סמוטריץ'.

    "המערכת הפוליטית אכן מתרשלת בעניין, כמו בעניינים נוספים, אבל הפתרון הוא לא להרים ידיים ולהעביר את הסמכות והכח למערכת המשפט. הרי בדיוק מכח אותו טיעון – שהמערכת הפוליטית מתרשלת ולא הסדירה את נושא הגיור הממלכתי – בג"ץ הכיר בגיורים רפורמים, התיר פתיחת מרכולים בשבת, ופסל בדיוק אתמול את חוק יסוד התקציב שביקש לתת מענה לתקציבי התורה, החינוך, החברה והרווחה בתקופת המשבר הפוליטי ובהעדר תקציב. התנגדנו בכל המקרים האלה, בצדק מוחלט, להעברת סמכויות הכנסת והממשלה לבג"ץ ואנחנו מתנגדים לזה גם עכשיו בחקירת האסון במירון".

    "אז מה כן? סיכמתי בלילה עם הליכוד שנביא בהקדם הצעה מוסכמת להקמת וועדת חקירה אמיתית עם שיניים, לא כזו שחבריה יהיו החתול ששומר על השמנת. וועדה של מומחים אובייקטיביים בתחומי הבטיחות, ההנדסה, הניהול, השיטור, וכו'. וועדה שיהיו לה כל הסמכויות של וועדת חקירה ממלכתית. היא תוכל לזמן עדים בכפיה, לחקור אותם באזהרה, להמליץ המלצות אישיות נגד האחראיים ולגבש מענה עתידי. אבל היא לא תנוהל על ידי השופטים אלא על ידינו".

    "לצערי הרכב הוועדה שבהצעת החוק של חברי ח"כ יעקב אשר אינה מתאימה לכך. זו יכולה היתה להיות ועדה שתמליץ על הסדרים עתידיים עד לפני האסון. ארבעים וחמישה הרוגים אינם משהו שאפשר לעבור עליו לסדר היום ולהסתכל רק קדימה. נדרשת כאן גם חקירה לאחור למציאת האחראיים והטלת אחריות עליהם (ממש לא נכון לומר שאחריות נמצאת רק במישור הפלילי והמשטרה תעסוק בזה. במישור הציבורי ישנה אחריות שגם אם היא אינה עולה כדי אחריות פלילית היא בהחלט דורשת הסקנת מסקנות אישיות במישורים משמעתיים, פיטורין וכד', וחקירה כזו אינה יכולה להתבצע על ידי גורמים שבעצמם צריכים להיחקר על חלקם). לכן, כאמור, נגבש הצעה חלופית מוסכמת ונקדם אותה הכי מהר שאפשר".

    "זו אחריות שלנו. אני לא מוכן להתנער ממנה ולהעביר אותה למערכת המשפט, ואני מתחייב בפני המשפחות ובפני הציבור הישראלי כולו להיאבק בכל כוחי כדי לממש את האחריות הזו ולוודא שאסון מירון יחקר על הצד היסודי ביותר, המעמיק ביותר, והחף ביותר מנגיעות וניסיונות טיוח. אני מתחייב", כתב סמוטריץ'.



    0 תגובות